Wat is de beste periode om Lissabon te bezoeken?

Wanneer Lissabon bezoeken? De zomer. Grofweg van mei tot oktober. Voordeel aan een Zuid-Europees land als Portugal: het klimaat is er het merendeel van het jaar aangenaam. Geen extreem hete zomers. Zachte winters. Geen oneindig lijkende regenbuien. Een mediterraan klimaat. Met een gemiddelde temperatuur in de zomer van ruim 25 graden en de kleinste kans op neerslag. Nadeel is wel dat het drukker in de stad is dan bijvoorbeeld in het voorjaar.

De temperatuur ligt in de maanden juni t/m september het hoogst. Verwacht in de zomerperiode echter geen temperaturen van boven de 35 graden. Natuurlijk, de zon kan behoorlijk schijnen in Lissabon en de temperatuur behoorlijk oplopen. Toch is de gemiddelde temperatuur in de warmste maanden, juli en augustus, ongeveer 28 graden. Met gemiddeld meer dan tien uur zon op een dag. Neem daarom luchtige kleding mee, zonnebrand en strandhanddoeken, voor als je een dagje op het strand bij Cascais gaat liggen. En mocht het toch te warm worden, dan zijn er in Lissabon tientallen stadsparken en botanische tuinen waar je onder de bomen in de schaduw kan zitten en picknicken.

Wintermaanden december en januari zijn net als in andere Europese steden het frist. Fris in Lissabon moet je wel met een korreltje zout nemen. Verwacht geen snijdende kou en sneeuw op de straten. In de Portugese hoofdstad is de temperatuur in de wintermaanden ongeveer 15 graden. Ideaal dus om door de stad te lopen en veel te zien in korte tijd. Maar, niet de beste tijd om op een terrasje te zitten of te zwemmen in de Atlantische Oceaan. De kans op regen is in de wintermaanden bovendien groter dan in de zomer.  Toch is er ook op een regenachtige en grauwe dag genoeg te beleven in Lissabon. Bijvoorbeeld in aansprekende musea zoals het wereldberoemde Museu Calouste Gulbenkian en scheepvaartmuseum Museu de Marinha.

Lissabon ligt aan de westkant van het Iberisch Schiereiland. De hoofdstad van Portugal ligt aan de rivier de Taag.

Plaats een reactie