De heerlijke wijk Alfama

In de dromerige volksbuurt Alfama lijkt de tijd al eeuwen stil te staan. De oudste wijk van Lissabon zou niet misstaan als decor in een film over de Middeleeuwen. Met steile straatjes, een labyrint van steegjes en kasseien die je eerder zou verwachten op plattelandswegen. Bekendste bezienswaardigheden in het heuvelachtige stadsdeel: kasteel Castelo de São Jorge, National Pantheon, vlooienmarkt Feira da Ladra en muziekmusuem Museo do Fado.

Castelo de São Jorge behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon. Niet in de laatste plaats door het uitzicht dat je vanaf het eeuwenoude kasteel hebt over Alfama en andere delen van de Portugese hoofdstad. Castelo de São Jorge ligt in het midden van de wijk. Metrostations in de buurt: Martim Moniz (groene lijn) en Rossio (groene lijn).

National Pantheon

National Pantheon

Grofweg tussen Castelo de São Jorge en treinstation Santa Apolonia ligt National Pantheon (Igreja de Santa Engrácia-Panteão Nacional), waar tal van Portugese beroemdheden, kunstenaars en politici hun laatste rustplaats hebben. Het Pantheon is het best te bereiken met tram: 28. Of met de metro. Uitstappen bij station Santa Apolónia Station (blauwe lijn).

Feira da Ladra

Bekendste markt van Lissabon: Feira da Ladra. De vlooienmarkt is in bedrijf op dinsdag en zaterdag. Je vindt er allerlei tweedehands prullaria en andere snuisterijen. Zoals muziekinstrumenten, kleding en antieke meubels. Geschikte plek om een souvenir voor het thuisfront op de kop te tikken. Adres: Campo de Santa Clara. Vlakbij treinstation Santa Apolónia.

Museu do Fado

Alfama staat ook te boek als de bakermat van het Portugese levenslied, de Fado. De arme wijk vormde voor veel zangers een bron inspiratie. Luister thuis alvast naar wat muziek van Amália Rodrigues, om de stemming te komen. In Alfama zijn er nog tal van restaurants en bars waar in de avonduren volkszangers Fado zingen. Voor de geschiedenis van het levenslied kun je terecht in Museu do Fado aan Largo do Chafariz de Dentro 1.

Plaats een reactie