Het openbaar vervoer in Lissabon

Het metronetwerk van Lissabon is snel, betrouwbaar, efficiënt en voordelig. Voor een dagkaart betaal je zes euro, waarmee je ook ongelimiteerd met de tram en bus mee kan reizen. Een enkele reis met de metro kost 1,40 euro. En als straten te steil zijn om te lopen, pak je gewoon een van de kabelbanen/liften (elevadores).

Het wijdvertakte metronetwerk van Lissabon bestaat uit vier lijnen, in de kleuren blauw, geel, rood en groen. Vanaf Portela Airport doe je er met de metro (rode lijn) bijvoorbeeld nog geen half uur over naar het centrum en betaal je nog geen twee euro. Koop voor je gebruikmaakt van het openbaar vervoer voor 0,50 euro eerst een Viva Vagem, een kaart met een magneetstrip waarop je snel en eenvoudig bij een van de oplaadpunten op de stations je kaart kunt opladen.

Voor 6 euro heb je een dagkaart, waarmee je de hele dag met de metro, bus en tram kunt reizen. Handig, zeker als je veel wil zien in korte tijd en niet de hele dag door de stad wil slenteren. Andere optie: de Lisboa Card. Voor 18,50 euro per dag kun je ongelimiteerd gebruikmaken van het openbaar vervoer plus dat je tegen gereduceerd tarief naar binnen mag bij musea en andere bezienswaardigheden.

Elevadores

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. in het centrum vind je dan ook vele steile straten. Verschillende liften (elevador) brengen je van de onderkant naar de top van de stad. De beroemdste is de elektronische lift Elevador Santa Justa, die je van Rua Santa Justa tientallen meters hoger brengt en op het Carmoplein aflevert. Dichtstbijzijnde metrohalte: Rossio (groen).

 Trams

In Lissabon is de tram nooit ver weg. De Portugese hoofdstad telt vele tramlijnen. Zowel in het centrum als daarbuiten. Leuke manier om de stad te verkennen, omdat de trams ook door even smalle als steile straten rijden. Bekendste en meest toeristische is tram 28, die door verschillende oude wijken rijdt. Enkele opstappunten: Campo Ourique of Basílica da Estrela. Tram 15, een andere populaire tram, brengt je naar de monumentale wijk Belém. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige bent in de tram, want het is een populaire manier Lissabon te verkennen. Aanrader: maak vanaf treinstation Cais do Sobré een treinrit langs de kust maken, via Belem, naar Cascais, een populaire plek om op het strand te liggen.

Plaats een reactie